понеділок, 4 грудня 2023 р.

ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ НАВЧАТИСЯ В НУШ ПІД ЧАС ВІЙНИ

ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ НАВЧАТИСЯ В НУШ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Пояснює Victoriia Myroshnichenko – практичний психолог, соціальний педагог І категорії; тифлопедагог / сурдопедагог, фахівчиня проєкту «Зупинка: Я», який реалізовується громадською організацією «Центр психологічної допомоги «Конфіденс» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

1. Режим дня

Дозвольте дитині розподілити час між відпочинком та навчальною діяльністю

2. Менше вимог

Знизьте вимоги до успішності дитини. Стрес (від подій, починаючи з лютого до сьогодні) + нова діяльність (швидка втомлюваність, емоційна вразливість) = дезадаптація.

3. Дозвілля

Проводьте більше часу разом. Цікавтеся, як минув день, який настрійу дитини, що сподобалося / ні?

4. Обійми

Діти потребують обіймів стільки ж, скільки й води та їжі! На думку дослідників Гарвардського університету, обійми нормалізують всі фізіологічні процеси в організмі дитини, які необхідні для її розвитку

5. Додаткові заняття

Нормуйти гуртки, додаткові заняття. Не треба навантажувати дитину позашкільною діяльністю. Якщо повторюєте вивчене після уроків, то лише через 1-1,5 години. Обов'язково робіть хвилинки відпочинку. Найкращий час для навчання – з 15 до 18.

6. Хваліть

Порівнюйте досягнення дитини з її попередніми досягненнями, а не з досягненнями інших.

Можна пропустити якісь успіхи дитини, але якщо вона освоїла нове вміння, це необхідно відзначити. Наприклад, зав'язування шнурків, можливо, й не надто значне досягнення, але якщо дитина це зробила вперше самостійно, її треба похвалити.

7. Сон

Знайте‚ що діти 6-7 років люблять казки‚ особливо перед сном. Також дуже допомагають розслабитися пісня‚ лагідні слова. Не лінуйтесь це робити. Це заспокоює дітей, знімає денну напругу, допомагає заснути й відпочити. Не нагадуйте перед сном про неприємні речі‚ які трапилися сьогодні.

8. Розвивайте самостійність

Обов'язково давайте дитині домашні обов'язки, які вона може виконати самостійно впродовж певного часу. Це дозволить їй нести відповідальність за прийняття рішення та виконання завдання.

9.Перерви

Обов'язково під час перерв провітрюйте кімнату, а дитина нехай прогуляється на свіжому повітрі.

10. Безпека

Якщо ви обрали навчання у школі, обов'язково перегляньте, які укриття є поруч, на шляху до школи; обговоріть з дитиною правила під час повітряної тривоги; покажіть укриття та як туди зайти. Якщо ж онлайн, то підготуйте для дитини всі гаджети, які потрібні для навчання (з урахуванням фінансової спроможності), навушники, планшет, ноутбук, подбайте про якісний інтернет тощо.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар